Bueno aquest blog parlarà d'aspectes relacionats amb els esports. Parlarà de diferents aspectes i diferents esports. La intenció és que sigui un blog interactiu i que la gent que hi entri pugui opinar al respecte, així com aportar diferents idees per a noves entrades del blog. Espero que no sigue un blog totalment personal i que hi hagi debat entre els que hi puguin entrar sempre amb el respecte corresponent i sense insultar a ningú.



martes, noviembre 4

Desastre total.

El títol sembla dramàtic, es pot pensar que és extremadament pessimista, però tot el contrari. La paraula desastre no va per l’equip, que mereix un mínim de confiança, ni el seu entrenador, sinó per tot l’entorn, pels mitjans i sobretot per part del club, que ha fet una gestió d’un planter excepcional, de forma lamentable.
Començarem pel tema entorn, era una temporada de transició, de renovació del planter i de començar amb un nou projecte il·lusionant, amb un entrenador valent, que mereix tota la credibilitat possible i tot el respecte pel que ha fet pel Barça. Resulta que portaven tantes jornades imbatuts i sense encaixar un gol i tot eren meravelles, a començament de temporada tothom deia que s’havia de ser pacient i recolzar a l’equip. Però resulta que al primer partit, que costa de guanyar amb l’Happoel de Nicosia en xampions i es comencen a escoltar xiulets i es comencen a assenyalar jugadors. Però ja el punt culminant va ser el partit d’ahir, on van xiular, on no van recolzar a l’equip en moments complicats i sobretot com han atacat als jugadors després del partit. Un entorn que ha aconseguit el que volia, fer fora a segons quins jugadors a base de xiular-los i criticar-los de forma totalment oportunista, callant-se la boca quan jugaven bé i a la mínima que es perdia la pagaven amb ells, encara que no haguessin jugat, però era el més fàcil, abans que criticar a segons quines vaques sagrades i a jugadors de la pedrera que oferien molt pitjor rendiment. Ara se suposava que estaven tots contents, fins que s’ha perdut al bernabeu, fent uns 60 minuts bastant bons, però ja se sap, l’afició blaugrana s’oblida ràpid de segons quines coses, té una memòria molt selectiva. Em sembla bastant ridícula la poca paciència que han tingut amb l’equip i l’aviat que s’han abaixat del carro, els mateixos que quan les coses vagin bé seran els primers en anar a demanar entrades per a finals i tal, encara que hagin estat tot l’any fotent merder i criticant-los, seran els primers d’anar a les rues i de posar-se les samarretes al dia següent per anar a la feina, però quan realment han de demostrar el seu barcelonisme, es posen a xiular i assenyalar jugadors, de forma totalment injusta, perquè no sempre assenyalen als veritables culpables. Com van fer per exemple amb Alves, quan no crec que tingui cap culpa que els dos centrals vagin a per Nolito i que deixin al davanter tot sol. Però clar com sempre la culpa és d’Alves, el jugador que la premsa va obrir la veda ja fa dos anys i que és l’ase dels cops, sobretot ara que han marxat els altres dos “ases predilectes” per a l’afició. Molts cops a la gran afició blaugrana, se’ls oblida que això és un joc d’equip i que potser l’error individual d’un jugador, ve precedit per altres dos errors d’altres jugadors que havien de fer una feina determinada però que al jugar més avançats no es nota tant. Però bé, el tema de l’entorn és una cosa que no canviarà mai, es guanyin 5, 10 o 50 títols en un any.
Després està el “gran” entorn mediàtic. El que agafa el resultat final i segons el que ha estat munta una crònica o una altra. Els que exigeixen i “analitzen” des del sofà i que són incapaços d’entendre que un equip pugui tenir un mal dia i que no entenen que la lliga és molt llarga i que hi haurà mals moments per a tothom. Amb els mitjans tampoc m’estendré massa, perquè és una guerra molt perduda, són empreses que en lloc d’informar es dediquen a afavorir els seus interessos personals i a tornar favors a qui els hi fan prèviament. Qui ho vulgui entendre que agafi els partits de futbol quan juga el seu amiguet respecte els que no juga i que jutgin les diferències a l’hora d’analitzar els partits i la exigència. Dissabte, si algú escoltava l’àudio en català del plus, no cal que li expliqui res perquè van estar tot el partit vomitant que era un desastre, fins que es van produir els canvis, que llavors ja era tot fantàstic, perquè llavors jugava el que els dona entrevistes i filtracions clar. “Periodisme” en estat pur.
Per últim, en quant a desastres que estem parlant, la directiva i la direcció tècnica. És la principal culpable de tot el que està passant, per no saber reaccionar i no tenir el cap fred a l’hora de prendre decisions i de renovar la plantilla, gestionant-la pel que van ser i no pel que són ara mateix, hipotecant el club amb renovacions surrealistes i fitxatges encara més, el problema de tot això és que a sobre fins d’aquí un any no es pot fitxar per arreglar res. Parlo de la directiva ara que està tot en joc, no quan s’acabi segons els títols. Perquè s’ha criticat molt a Luis Enrique, que si els canvis que si no va saber fer reaccionar a l’equip. Que vols que reaccionin si a la banqueta estan Sergi Roberto, Adriano, Xavi, Pedro, Munir, Bartra i Ter Stegen?? Això és una banqueta per a un equip que vol aspirar a guanyar-ho tot??
La cúpula no ha sabut gestionar en cap moment l’èxit d’aquest equip i la seva renovació paulatina i s’han fet autèntiques barbaritats, jo ja n’he comentat més d’una durant l’any passat i la pretemporada, són molt evidents, però les tornarem a repassar. Primer que tot no han après dels errors passats i el Madrid els ha passat la mà per la cara en quant a renovació de l’equip. A diferència del Barça, no han tingut el més mínim problema a l’hora de vendre jugadors importants de l’equip i de portar-ne de més joves, ara tenen un equip de molta qualitat i amb una mitjana de 26 anys, mentre que el Barça la té de gairebé 30 i amb jugadors molt cascats i molts sobre explotats durant els darrers anys, que tenen més quilòmetres del que haurien per a l’edat que tenen, alguns cops la edat no és l’indicatiu a l’hora de valorar el rendiment i el Barça ha pecat moltíssim de no saber fer la renovació i de l’immobilisme a l’hora de prendre decisions importants. S’ha pres decisions més per sentimentalismes que per lògica i per analitzar el que estava passant.
Hi ha jugadors que se’ls ha renovat per a un munt d’anys quan fa varis anys que no estan al seu màxim rendiment, s’ha renovat a jugadors joves amb els quals ara mateix no s’hi compta gaire i que ocupen fitxes del planter i que no generen competència perquè els titulars saben que no tenen ara mateix la mateixa qualitat ni cobren el que cobren ells. Hi ha casos sagnants, com ara la renovació de Piqué, que fa dues temporades que no està al rendiment desitjat, ell mateix ho ha reconegut, s’ha renovat per a un munt d’anys a Xavi, quan fa dos anys que s’arrastra pels camps, a Iniesta que no tinc cap dubte de la seva qualitat, però quan està bé i ja fa massa temps que té moltes mini lesions que el fan parar i no acaba d’agafar el ritme adequat i se’l renova per a un munt d’anys tenint-ne 30. Després es renova a Montoya, Sergi Roberto i Bartra i realment no es confia amb ells, ocupen places de jugadors que haurien de ser de primer nivell si no s’ha d’utilitzar-los per falta de confiança. Això és un tema que haurien d’explicar, perquè o bé la direcció tècnica va per una banda i l’entrenador per una altra o Luis Enrique va tragar amb els jugadors i després no els ha agradat el seu rendiment als entrenaments. Algú hauria d’explicar el perquè de tot plegat. Com hauria d’explicar Zubizarreta com pot ser que un entrenador del filial, no posa a jugadors que baixen del primer equip o a jugadors que se’ls ha fitxat per una quantitat elevada de diners i que juga un lateral d’interior per davant d’ells. Hi ha moltes desavinences i moltes incoherències que no s’entenen per cap lloc.
S’ha mig regalat als jugadors que per edat i rendiment tenien més projecció i s’han utilitzat els diners per a fitxar mediocritats. Quan parlo de mig regalar, per exemple, parlo de vendre a Cesc per 35 milions quan a tu te n’estan demanant 60 per Koke, quan veus que el ManU acaba de pagar-ne gairebé 40 per Ander Herrera, parlo de vendre a Alexis per 40 milions quan veus que el Madrid acaba de fitxar a James per 80, quan veus que es paguen més de 80 per Di María, quan veus que el ManU paga més de 40 milions per Mata. I encara he d’escoltar per part de sectors dels aficionats i dels mitjans que són grans vendes i que són molt bones operacions. Bones operacions regalar-los i quedar-te amb les vaques sagrades pre jubilades?? No fotem home!!
Però es que després veus les inversions i resulta que aquests diners es gasten en fitxar a un lateral reconvertit, de 31 anys, per 20 milions i que no pot jugar dos partits seguits. El tema de Mathieu és més que sagnant, perquè l’altre dia escoltava a un periodista de València, que deia que a la ciutat tothom sabia que Mathieu té els tendons fets una merda, que el van passar al central perquè de lateral ni podia aguantar tot el partit sense carregar-se els tendons i que té un risc alt de lesions. No hi ha ningú dels analistes del club, dels que fan els informes, de la premsa, que es dignin a anar a assabentar-se d’aquestes coses?? És el mateix que el tema Vermaelen. Un jugador que per les lesions gairebé fa dos anys que no juga i vas i el fitxes lesionat i et gastes gairebé 20 milions per un jugador que no ha pogut ni debutar?? Resulta que se’t retira un central, fa tres anys que tens problemes en aquesta posició, Piqué ni té l’ambició ni la professionalitat suficient actualment per a jugar al Barça, només et queda Bartra que no se’l posa i Mascherano que no és central. Seguim amb els mateixos problemes i el que és més important, sense poder fitxar en tot un any. Una autèntica barbaritat, no se que esperen a fer-los una moció de censura i fotre’ls al carrer. Si tinguessin una mica de vergonya, després de demanar-li la dimissió una bona part del Camp Nou davant el Celta, fotrien el camp. Però clar, primer s’han de deixar a tots els amiguets arregladets amb les obres del Camp Nou adjudicades.
Del tema esportiu, el partit del bernabeu no va ser tant desastrós com es diu, els minuts que el Barça es va bolcar en atac i que van suposar deixar les esquenes descobertes, igual que dissabte, que van xutar tres cops a porta el Celta i va ser amb l’equip bolcat en atac. El Barça va controlar el partit, davant un molt bon equip i que està sent la sorpresa agradable del campionat, amb un sistema molt atrevit i sense renunciar a tenir la pilota, apart es tanquen molt bé i tenen gent ràpida a dalt i amb qualitat per a generar-te perill. El partit és un dels típics partits de cada temporada que es comencen molt bé, es generen ocasions i no s’aprofiten i llavors van passant els minuts i entra l’ansietat. Del partit la part positiva és la pressió efectiva en conjunt de Rafinha, Rakitic i Busquets, es va trobar a faltar la coordinació amb la davantera amb la pressió, però clar això ja depèn de les ganes que tinguin els de dalt de fer-ho, per exemple Suárez se li va veure, en canvi a Neymar no.
Va ser el típic partit que es guanya 2-3 a 0 per inèrcia i per qualitat a dalt, però per a això s’ha d’estar encertat, no fotre quatre pilotes al pal o que el porter sigui el millor partit de la seva vida.
Sota el meu punt de vista amb aquesta alineació hi ha dos punts negres. El primer és la posició de Suárez, que a mi em va fer mal a la vista veure a un tio que es menja l’àrea, allunyat d’ella a una banda i buscant donar-li el gol a Messi, inclús tenint el xut. La segona part va ser totalment diferent jugant a la seva posició, amb controls orientats, fintes i amb intents de parets, és on està còmode l’uruguaià. A això li hem de sumar un horrible Neymar, que el dia que no marca es veuen totalment les seves carències, quan li arriba la pilota al brasiler o acaba en jugada de gol seva individual o es mor la jugada. És molt frustrant que no tingui la capacitat d’aprendre, que a Europa es necessita més velocitat d’execució, que no has de driblar tres jugadors cada cop que reps la pilota. Les pilotes que li arriben a ell s’ha acabat la jugada, la toca 4-5 vegades i dona temps a que puguin fer la cobertura. Necessita una nova dosi de banqueta urgentment, a veure si espavila. El problema és que si el que l’ha de substituir és Pedro estem apanyats. Ja no és que estigui jugant de forma mediocre, és que a sobre ara quan surt des de la banqueta surt amb una apatia lamentable.
Es parla del problema del nou trident, jo no el veig com a tal si Messi passa a banda dreta i parteix des d’allà amb diagonal, amb Suárez de nou pur i Neymar per la dreta, o bé Suárez a cama canviada i Neymar per la dreta i que faci tàndem amb Alves. Però penso que la millor solució seria que Messi parteixi d’allà i li deixi la banda dreta per a les arribades per sorpresa d’Alves, però que siguin arribades per sorpresa, no que estigui allà col·locat com un extrem. Per l’altra banda pot passar una cosa similar amb Alba, però només un per jugada i amb la cobertura de Busquets més interior d’aquella banda.
El segon punt negre és la combinació de centrals. No poden jugar Mascherano i Mathieu a l’hora, perquè són dos centrals més d’anticipació i cobertura de l’altre central per a corregir la posició, que no pas centrals de veritat, tampoc són centrals purs sinó jugadors reconvertits i es juguen tots dos amb massa por i massa intenció de tapar l’errada de l’altre, això no genera gens de seguretat. L’exemple més clar és la jugada del gol, està clar que el fàcil és culpar Alves de tot, és l’esport nacional entre la culerada actualment, el tir a Alves. Però la jugada ve de la poca seguretat de Mascherano amb Mathieu, que va a tapar la seva esquena quan en principi entre Mathieu i Alba eren suficients per a tapar a Nolito, això suposa una descoordinació que suposa el gol gallec, en un moviment molt ràpid de cobertura de Mascherano que deixa tirat a Alves sense opcions de tapar al nou rival. És un problema evident de comunicació i de falta de confiança dels uns amb els altres.
L’altre aspecte negatiu és que no tenen la sortida de pilota necessària a can Barça, sobretot Mathieu que fot unes pedrades que són impròpies d’un jugador del Barça. Tampoc tenen la capacitat de dividir la línia de pressió i sortir des del darrera, cosa que si tenen Piqué i Bartra, cosa que és bàsica per al Barça per a trencar la línia rival i generar espais per a la part davantera de l’equip.
L’equip ara mateix juga massa llarg i poc coordinat, però portem molt pocs partits i els jugadors necessiten acoblar-s’hi al nou entrenador i el que demana i les lesions i rotacions necessàries no estan ajudant precisament. Però cal mirar el futur amb optimisme perquè hi ha 12-13 jugadors molt vàlids i la resta hi ha molts partits que poden donar descans a la resta d’aquests jugadors importants, es pot combinar els tres davanters amb Munir i Sandro en molts partits, han demostrat ser vàlids, inclús es pot aprofitar a Samper en partits poc transcendents. Però clar per a això falta que els jugadors vulguin tenir la ambició de fer-ho i no veig als Piqué, Xavi, Neymar, Pedro, etc. amb ganes d’aconseguir-ho.

No hay comentarios:

Publicar un comentario