Bueno aquest blog parlarà d'aspectes relacionats amb els esports. Parlarà de diferents aspectes i diferents esports. La intenció és que sigui un blog interactiu i que la gent que hi entri pugui opinar al respecte, així com aportar diferents idees per a noves entrades del blog. Espero que no sigue un blog totalment personal i que hi hagi debat entre els que hi puguin entrar sempre amb el respecte corresponent i sense insultar a ningú.



lunes, diciembre 12

Progressa adequadament.

El Barça va jugar probablement el millor partit fora de casa de la temporada, també s’ha de tenir en compte que jugaven contra un dels cuers, però aquest any sense anar més lluny s’ha tingut molts problemes davant aquest tipus d’equips, inclús a casa. Va ser el millor partit de la temporada perquè va ser un Barça totalment reconeixedor del que acostumava a fer quan era imparable, una pressió avançada, un control total del partit i moviments constants a dalt per a descol·locar al rival i que es generin espais. No sabrem mai si realment va ser per un gran treball del Barça o per les limitacions dels jugadors navarresos, però el partit, excepte els primers 7-8 minuts de la segona part, va estar totalment controlat per part del Barça.

Al control posicional i a la pressió avançada per a poder recuperar a camp contrari, se li va sumar un moviment tàctic molt determinant al partit, ja que tant Arda com Messi entraven en diagonals cap al centre i generaven una superioritat total al mig camp, si li sumem que els dos laterals es van projectar ofensivament contínuament, això va generar que el domini fos total, a més els dos centrals, sobretot Umtiti, van fer molt bones conduccions que van generar encara més superioritats.

Ofensivament va ser un dels partits on més ocasions es van generar, als quinze minuts ja podien anar guanyant perfectament 0-3, però veient el partit generava una mica d’incertesa perquè s’apropava perillosament a ser el típic partit que generes ocasions claríssimes per a golejar i la manca d’encert fa que es vagi generant ansietat i que amb una jugada aïllada et marquin un gol de xurro i et toqui anar a remolc, llavors amb el rival amb l’autobús posat davant l’àrea. Quan ja n’havien fallat unes quantes una jugada aïllada acaba amb un xut de De las Cuevas que per poc no clava de rebot Oriol Riera. Després es generen moltes més ocasions i arriba el pal de Sergio León. Que només van ser dues ocasions que comparades amb les moltíssimes del Barça són una anècdota, en tot moment el Barça va donar sensació de marcar, però la falta d’encert hagués pogut complicar molt el partit, com va passar davant equips com l’Alavés. Sort que va arribar la jugada marca de la casa de Messi que va decidir el partit i ja tot va ser molt més fàcil, el gol va arribar quan Osasuna estava més envalentonat i els va tallar les ales de cop.

Un altre cop Messi, Messi dependència, diuen els de la caverna. Com no has de tenir dependència quan tens al millor jugador de la història al teu equip? Entenc que ells, que tenen a la vedette que no genera res de joc i que fa gols de passada de la mort o de penal, no entenguin que pugui haver un jugador tan determinant que trenqui els partits per ell mateix, però quan el tens, és totalment normal que passin aquestes coses. La jugada marca de la casa que es casca per assistir a Jordi Alba és fabulosa, igual que el gol que fa que se’n va de quatre jugadors per a marcar amb tota la tranquil·litat del món. Si aquest gol i el partit que va fer, el fa qualsevol altre, estem tota la setmana veient repeticions i articles parlant-ne, però és al que ens ha acostumat aquest geni del futbol, ho fa tan sovint i cada cop fa tantes coses, que ens ho prenem com una cosa normal. La passada amb l’exterior que li fa a Suárez, els primers minuts de partit, que el deixa tot sol davant el porter, només per aquesta jugada l’aficionat navarrès ja va poder donar l’entrada per amortitzada, apart de tot el que va venir després, que va fer un autèntic recital. Els partits de Messi per la tele són una passada, però on es veu realment el que és Messi és en directe, a velocitat real. Ara que li tornaran a donar una pilota d’or comprada a la vedette madridista, suposo que li donaran la pilota mirant al terra, de la vergonya que els hi deu fer donar-li quan l’argentí està donant recitals de futbol partit rere partit. De veritat que no s’entén que aquest personatge tingui quatre pilotes d’or, sobretot quan no tenen la més mínima lògica, quan li van donar sense guanyar cap títol en tota la temporada quan Ribery havia fet triplet. Ara que no està fent res, que a la xampions no va aparèixer per a res ni a semis ni a la final, quan a l’eurocopa va jugar deu minuts de la final i tampoc va fer res a les semis, resulta que li donen perquè els seus equips han guanyat la xampions i la eurocopa. Se suposa que t’ho han de donar si ets decisiu a la consecució del títol, perquè sinó perquè no li van donar a Ribery? Aquests tipus de trofeus la gent se’ls ha de prendre com una pantomima, perquè no tenen cap tipus de coherència, per a començar quan donen un trofeu individual a un jugador perquè hagin guanyat títols els seus equips. Però bé, tots sabem com van aquestes coses, només importa el negoci, l’única llàstima de tot això és que d’aquí uns anys, quan la gent mirarà les estadístiques, la gent que no els haurà vist jugar, els posaran a la mateixa alçada a tots dos, quan no li arriba ni a la sola de la sabata. Com li expliques llavors a aquesta gent que era per un tema de màrqueting i no per mèrits reals? Igual que com expliques d’aquí uns anys, als que diuen que el Madrid té 11 xampions, com van guanyar les cinc primeres consecutives?

Però bé tornem al partit, la millor notícia possible és que alguns jugadors teòricament suplents estan fent un pas endavant i estan demostrant que poden donar relleus de garanties als titulars, alguns inclús poden competir amb els titulars per a que no s’acomodin. Ja vàrem veure els dos darrers partits que Aleix Vidal si el posen pot donar un molt bon rendiment, encara que no entenc perquè després al següent partit no va ni convocat, a no ser que hagi de tenir minuts els dos darrers partits de l’any. El que està passant amb aquest jugador no s’entén, algun dia ho haurà d’explicar algú, encara que té pinta de ser un nou “cas Bartra”. Els altres dos que feia referència són Arda i André Gomes. El turc va fer un partit molt correcte, igual que el dia de xampions, és un jugador que pot donar descans a Neymar i que en un moment donat també ho pot fer amb Iniesta, partint des de banda és on està rendint millor al Barça, ja no parlo dels gols, parlo de la influència al joc quan entra cap al centre i ajuda al joc de creació o entra a la zona de rematada. En el cas de Gomes, el portuguès va jugar el millor partit amb diferència des que està al Barça, encara que continuo veient-lo una mica desganat, va fer un molt bon partit, tant en la zona creativa com sobretot a l’hora de recuperar pilotes per col·locació quan el rival estava sortint al contracop. Està bé que es vagi integrant perquè així li posarà les piles a Rakitic.

El millor evidentment va ser Messi, va ser el que cada cop trencava l’entramat defensiu amb una conducció, driblings i a l’hora de filtrar passades, tampoc m’estendré massa perquè ja he parlat abans, simplement esperar que continuï al màxim nivell i sobretot que s’impliqui a l’hora del treball col·lectiu perquè és molt necessari. El va acompanyar un Suárez que sempre està al lloc que toca i que cada partit dona lliçons tàctiques a futurs davanters, va mancar-li una mica d’encert al començament de partit però ho intenta fins a l’extenuació i la seva gana a l’hora de buscar el gol i a l’hora de recuperar pilotes és indispensable en aquest Barça.  

El mig camp va funcionar a un molt bon nivell també, van ajudar a la pressió avançada als davanters i van fer que l’equip estigués molt junt i ben col·locat quan perdia la pilota, a base d’ordenar l’equip amb la pilota, una cosa que saben fer com ningú Iniesta i Busquets. Quan ajuden els de dalt un mica i estan tots dos al camp, es veu un Barça totalment diferent, un Barça més dominador i que rep moltes menys ocasions.

Sobretot si els defenses es coordinen amb les altres dues línies i no trenquen l’equip per acular-se per la por d’encaixar un gol, el partit de dissabte tenia el perill de tenir molt espai al darrera de la defensa, però amb dos laterals com Alba i Sergi i dos centrals que no són excessivament lents, es poden perdre aquest tipus de riscos. Tant Alba com Sergi Roberto van pujar constantment a l’atac i van ajudar molt a l’hora d’obrir espais al centre del camp, per a que els dos extrems poguessin aprofitar els espais entre línies, apart no van sofrir massa en defensa. Els dos centrals van guanyar tots els duels aeris i cada cop que tenien la pilota la jugaven amb criteri, de Piqué no cal dir molt més, està a un nivell de millor central del món, si al costat té a un Mascherano que el coneix molt bé o en el cas d’ahir a un Umtiti que s’ha adaptat fantàsticament a can Barça, només podem esperar coses bones a nivell defensiu. L’únic problema serà quan torni Mathieu que els partits que jugui serà tot un desastre, però almenys ara podem dir que hi ha tres centrals decents per a poder anar rotant i per a poder competir entre ells per a ser titulars en partits importants. Ara només falta trobar un central jove amb projecció que vagi tenint minuts i es vagi adaptant al sistema Barça acompanyat de jugadors de garanties com aquest.

La millor notícia és que els darrers partits s’està veient el Barça que hem vist els darrers anys i que torna a les seves arrels futbolístiques, un Barça que no està partit entre els que ataquen i defensen i que estan jugant tots col·lectivament.

Per últim comentar el tema del sorteig de xampions d’avui. No crec que tingués cap dubte ningú que al Madrid quedant segon li tocaria un dels rivals més febles que van quedar primers i que al Barça li tocaria un segon temible. A mi ja no em sorprèn res en absolut, ni quan manava Blatter soci d’honor del Madrid, ni quan ho va fer Infantino ni ara que ho fa un seguidor declarat del Madrid i reconegut fan de Cristiano Ronaldo. Estava cantat que passaria, ja portem massa anys seguits de tanta sort d’uns i mala sort d’altres, curiosament des que va marxar Laporta i Rosell es va posar al capdavant de la ECA. Que hi farem, s’haurà de lluitar contra tot i contra tots, per a guanyar una xampions hi ha dos camins, o ser millor que la resta o que t’ajudin a guanyar-la jugant contra l’equip més fàcil de cada eliminatòria, el Barça com ja fa anys, haurà d’intentar guanyar-la per la primera opció, com la darrera que va jugar contra els campions de totes les lligues potents pel camí. A mi el que m’indigna profundament és l’actitud del club, que encara després del sorteig surt a criticar el sorteig i posant a la web el vídeo de Lucho dient que ens tocaria el pitjor possible, com dient que tot això està preparat. Si penses que està preparat, el que has de fer és lluitar per a que la bola calenta sigui la del teu rival, no anar plorant mentre no fas la feina per la qual t’han votat els socis i et passes els dies buscant negocis per a les teves empreses privades a costelles del Barça.



No hay comentarios:

Publicar un comentario