Bueno aquest blog parlarà d'aspectes relacionats amb els esports. Parlarà de diferents aspectes i diferents esports. La intenció és que sigui un blog interactiu i que la gent que hi entri pugui opinar al respecte, així com aportar diferents idees per a noves entrades del blog. Espero que no sigue un blog totalment personal i que hi hagi debat entre els que hi puguin entrar sempre amb el respecte corresponent i sense insultar a ningú.



domingo, enero 24

Físic o joc?


El Barça va jugar un molt mal partit ahir a la Rosaleda, és més que evident, qui digui el contrari és que té una bena als ulls. Encara que sembli una animalada, sembla que el gol matiner li va portar més maldecaps que beneficis. Podríem dir que és una bajanada que un gol empitjori el joc de l’equip, però un gol pot canviar les dinàmiques i l’estratègia dels equips i pot fer més mal que bé. El partit d’ahir va ser un exemple clar. Durant la setmana i jo aquí la darrera entrada, es parlava de les dificultats del Màlaga. Totes les temporades els equips tenen un rival que se’ls dona malament, el Barça ja fa dos anys que és l’equip malagueny, des que està Xavi Gràcia a la banqueta. A la primera volta va ser l’equip que més dificultats els va portar al Camp Nou, els jugadors per les seves declaracions semblaven tenir-ho clar. Però el gol tan matiner, sembla que els va relaxar en excés i que es van pensar que seria un passeig. També va afectar a l’hora del plantejament del rival, que com el seu entrenador va reconèixer en roda de premsa, era d’esperar al darrera i sortir a la contra, tal i com van fer al Camp Nou. Però clar, el gol els va fer replantejar l’estratègia i van anar a buscar al Barça, que confiat de que el partit aniria a millor un cop oberta la llauna es van relaxar amb excés i l’equip malagueny els va pujar a la barba. El problema va ser de control del joc, que et facin ocasions o no depèn de moltes coses, però el Barça no va controlar el partit en cap moment i ho va pagar en forma de més esforç físic i més estrès mental per haver de defensar més del que acostuma.
El Màlaga va anar a buscar-los molt a dalt i ahir l’equip jugava amb una alineació molt poc habitual i es va notar molt l’absència de Piqué, a l’hora de sortir amb la pilota jugada i de tenir una mica de tranquil·litat, Mascherano ahir va haver de treure massa aigua del vaixell enfonsat i se’l va veure massa estressat com per a treure la pilota. És lògic quan tens al costat jugant a un exfutbolista com Vermaelen, que al mateix temps ha de tapar els forats que deixa Adriano, que ja no està per aquests tràfecs, encara que ahir va jugar de forma acceptable. Si tens aquest panorama defensiu, a sobre haver de treure la pilota es va convertir en una feina impossible, si a més tenim en compte que tant Iniesta com Busquets van tenir un dels seus pitjors partits de la temporada, sobretot la primera part, en quan a precisió i falta d’ajudes a l’hora de sortir des del darrera. Probablement, si mirem dades estadístiques, el Barça és un dels partits que més pilotades en llarg ha pegat de tota la temporada, els jugadors, veient les dificultats de sortir i que les pèrdues eren molt perilloses, com per exemple la jugada del gol, van optar per no complicar-se gens la vida i pegar pilotades en llarg més del degut. Hi ha molts de “puristes i savis del futbol” que diuen que abans de perdre la pilota i arriscar és millor treure’t la pilota de sobre. Quan fas això evidentment que no et generen ocasió de gol per una recuperació avançada, que tampoc et garanteix que marxi el perill com es veu al primer gol per exemple, però et suposa un partit on no tens el domini, on el rival recupera la pilota ràpidament sense desgastar-se i el teu equip necessita fer un esforç més gran per a defensar. El Màlaga va demostrar molt de criteri quan tenia la pilota als peus i va fer un gran esforç per a pressionar molt a dalt que va pagar a la segona part, però d’estar encertats haguessin pogut treure més fruits del seu esforç. Parlo de domini del partit, no d’ocasions de gol o estadístiques ofensives, perquè els mitjans a tot li diuen xuts a porta per a intentar menystenir la imatge del Barça, la majoria de xuts que va fer el Màlaga a la primera part, si hagués hagut un porter que fos un jugador de camp les hauria parades igualment. Però clar, alguns mitjans els interessa vendre que el Màlaga va xutar més que el Barça, tots sabem com funciona això. Jo em quedaria més amb que el Barça va xutar dos cops en tota la primera part que reflexa el joc ofensiu del Barça.
Que en cap cas estic atacant a l’equip, ni res per l’estil, no és qüestió de matar a un equip que està responent molt millor del que esperava donats els problemes que tenien de principis de temporada. Però si un dia ho fan malament s'ha de dir, fer autocrítica i no tapar-se amb el resultat, de fet els jugadors ja l'han feta. Durant la temporada hi ha partits d’aquest estil, sobretot durant el mes de gener molt exigent per un format de copa obsolet i un pic de forma típic dels equips, que no poden estar sempre al màxim físicament, molt menys encara el Barça que a la primera volta no ha pogut pràcticament rotar per les lesions i sanció de la FIFA. Per això la pregunta del començament, el Barça va jugar així perquè es va oblidar de fer segons quines coses i el Màlaga el va superar per joc? O va ser un problema de físic d’alguns jugadors que necessiten descans? Es van produir tantes imprecisions perquè no responien les cames o perquè van desconnectar mentalment i van perdre la concentració? Ho veurem els pròxims dies, ja que dissabte vinent hi ha una pedra de toc molt grossa que pot decidir mitja lliga. Perquè la pèrdua de concentració i pensar que estava tot fet ja va passar dimecres a la copa i l’Athletic es va posar dintre del partit i va dominar els últims 15-20 minuts clarament.
Si és mental d’un partit cap problema, ja que no cal motivar-los en excés per al pròxim partit, si és físic llavors ja podem parlar d’una mala planificació a l’hora de donar una importància a la copa que per a mi no mereix. Està clar que és un títol que si guanyes la lliga llueix més un doblet o triplet si fas xampions i tot, però per si sol per a mi no té el més mínim valor. Ja fa temps que dic que per mi haurien de jugar amb els suplents des del començament fins al final, es guanyi o es perdi. Si t’eliminen abans un equip dels denominats grans, que hi farem, si necessitem que juguin els titulars per a eliminar a l’Español o l’Athletic, potser és que els suplents que tenim no estan a l’alçada del Barça i és una cosa a analitzar a l’hora de planificar les altes i baixes. La copa és un esforç brutal al mes de gener que no li fa cap bé a ningú.
Però bé tornem al partit. Individualment realment cap jugador va fer un partit destacable, ja que inclús Messi, que va ser decisiu als gols, va fer un partit prou discret, però clar, si et fa una passada com al primer gol o et marca el gol que et marca, són dos detalls que ja valen una entrada. Però no se si per precaució o per una apatia general, no va ser el seu millor partit amb el Barça. Podríem dir el mateix de Suárez, que va fer una molt bona desmarcada i va ser decisiu al gol, però que ofensivament no va lluir massa, va aportar treball i els moviments que acostuma, però no va tenir la oportunitat de rematar amb perill i va fer una feina molt fosca.
M’agradaria destacar també Adriano, que fins que va tenir problemes físics, se’l va veure amb moltes ganes, va pujar la banda amb molt de criteri i va ser agressiu en defensa, el millor partit d’Adriano en molt de temps, llàstima dels seus problemes físics, ja que amb continuïtat podria donar relleu a Alba en moments determinats, té qualitat per a fer bones centrades i té el valor suficient per arriscar en segons quines passades que poden trencar una pressió avançada del rival. Defensivament va complir i ahir no va ser ell el problema. Defensivament tots sabem que va ser Vermaelen, un jugador que ahir va quedar més que retratat. No és per fer una errada en concret, és que cada cop que s’havia de girar necessitava una grua, es que va caure sol varies vegades durant el partit, totalment descol·locat.
En quant a Munir va fer el gol però no va fer absolutament res en tota la primera part, sort que Lucho ho va veure i va treure a Rakitic, perquè Arda no estava aportant a l’hora del control de pilota i creació de joc i sobretot la sortida de Vermaelen, encara que el que va sortir va ser Mathieu i no va millorar massa al belga, però almenys va tapar una mica més. El cas d’Arda jo pensava que venia al Barça per a jugar al mig camp i per a participar més de la creació, està clar que necessita temps, però se l’està veient més interessat en pujar a la zona ofensiva i jugar de davanter que d’ajudar al mig camp. Quan el van posar d’extrem va jugar prou millor que al mig camp.
Iniesta i Busquets es van sentir millor amb Rakitic al costat, van tenir molt menys treball i van millorar a l’hora de controlar la pilota i millorar el percentatge de passades bones. Van fer una primera part molt dolenta, descol·locats, sense tensió i molt imprecisos, però ho van arreglar la segona part per aconseguir un aprovat del conjunt del partit.
La defensa va fer aigües, però tenia el handicap que era una defensa molt poc habitual, que la resta d’equip no van ajudar en excés a que la pilota arribés de forma residual per la pressió prèvia i van tenir molta feina de sortida de pilota, cosa a la qual no estan massa acostumats. Al final el Màlaga tampoc va generar tant perill com sembla per les estadístiques, el problema va ser de sensacions, que no donaven cap sensació de seguretat i que cada cop que es recuperava la pilota, per part de l’equip local, no es podia estar molt tranquil.
En l’apartat de directiva, ja no parlo dels horaris ni de la vergonya d’imatge que no es pugui fitxar a Nolito i Denis per falta de diners, ja ho he comentat en excés, tampoc parlo de la dolentíssima planificació a l’hora de parlar de portar davanters i no veure que l’equip necessita un lateral esquerrà competitiu i un central, ja que no es confia amb Bartra. No es pot anar a partits exigents amb Mathieu i Vermaelen.
El que volia comentar avui és que, em sembla ridícul que hagi de sortir Lucho a criticar les designacions arbitrals i els jugadors a queixar-se dels arbitratges, perdent una mica d’imatge al respecte i havent de suportar les crítiques de la caverna per fer-ho. Això no és una cosa que li correspongui a l’entrenador i als jugadors, per això ja hi ha membres de la directiva i de l’organigrama que cobren els seus diners i que no han de fer res més. De fet no haurien ni de queixar-se públicament, haurien d’agafar un AVE i reunir-se amb Tebas i Villar i cantar-los les quaranta. Però clar, demanar que el senyor Bartomeu i el senyor Soler defensin al club i pensin amb defensar l’equip, podent pensar en omplir-se les butxaques i sortir a les fotos, és demanar molt. Un dia, algun periodista de veritat, no els llepaculs de la caverna blaugrana, hauria d’investigar els ingressos del president des que és president del Barça i comparar-los amb quan no estava al Barça, igual que es fa amb Florentino. Però clar, per a això ha d’haver periodistes de veritat i no venuts del poder que fan el que volen els clubs per a mantenir la cadireta i el sou a final de mes.



No hay comentarios:

Publicar un comentario